Любопитно

3 съвета как да изхвърляме по-малко храна и да пестим пари

Когато не успеем да организираме пазаруването си и да преценим какво количество продукти ще ни трябват до следващия път, в който ще пазаруваме, започваме да трупаме големи количества храна в хладилника и в шкафовете в кухнята, а тя се разваля бързо. Така изхвърляме негодната за консумация храна, което е голям проблем в световен мащаб

Неразумното пазаруване, неправилното съхранение на храната и недостатъчно доброто планиране на готвенето са част от проблемите, които създават условия за изхвърляне на тонове годна храна всяка година.

Ако всеки човек и всяко домакинство започнат да се стараят да купуват и приготвят храната така, че да се изхвърля минимално количество от нея, нещата могат да се променят значително, пише az-jenata.bg.

С кои малки промени в ежедневието си можете да намалите изхвърлянето на храна?

1. Замразявайте плодовете и зеленчуците

Замразената храна може да не ви звучи като най-здравословния вариант, но това всъщност не е съвсем така. Ако сте свикнали да купувате по повече от килограм плодове и зеленчуци от различни видове, е много вероятно част от тях да остават неупотребени, съответно да се развалят. Плодовете и зеленчуците не са особено трайни, ето защо замразяването е добра опция. То дори ще запази вкусовите и хранителните им качества, като това ще ви предпази от изхвърлянето им. В замразено състояние можете да ги използвате за супи, смутита, шейкове, печива, десерти и сладкиши.

2. Пазарувайте по-често, купувайте по-малко

Много хора се оправдават с липсата на време, когато отиват до магазина веднъж месечно и правят огромен пазар за седмици напред. Когато пазарувате в такива големи количества е наистина трудно да структурирате храненията, да планирате приготвянето на ястия. И резултатът е изхвърляне на развалена храна. Всъщност така не само харчите излишно и нанасяте удар по джоба си, но вредите и на околната среда. Ако отделяте малко време за по-чести разходки до магазина или пазара, няма да имате този проблем и ще спестите пари.

3. Правилно съхранение на продуктите

За да се предпазите от изхвърляне на храна е много важно да сте старателни в съхранението ѝ. Може да се наложи да преосмислите методите си за съхранение, ако някъде сте грешили досега. Отделяйте повече място в хладилника за свежите зеленчуци и плодове. Не ги дръжте извън хладилника, защото това ускорява зреенето им. То се ускорява и ако съхранявате някои плодове и зеленчуци в близост едни до други.

Затова е от значение дали ще им осигурите достатъчно разстояние едни от други, тъй като етиленовият газ, който се отделя от тях, ускорява зреенето и съответно скапването им. Колкото повече въздух има помежду им, толкова по-бавен е този процес.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Съвети от Руал Травел при планиране на перфектната екскурзия до Япония

Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…

преди 3 седмици
  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 3 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 3 месеца