Украинци в България се боят за семействата си: Тръгват към Киев, за да ги приберат

156

Украинци, живеещи в България са изплашени за семействата си. Комуникацията е влошена и е трудно да се осъществи връзка с тях. Затова мъж и жена от Русе са решени са отидат и да приберат роднините си от Украйна. 

Таисия Георгиева живее в Русе. Днес тръгва за Украйна, за да прибере децата и майка си.

Георги и Таисия се събудили много рано тази сутрин с предчувствие за нещо лошо.

“Като че ли имахме някакво предчувствие. Събудихме се в 4 часа. Жена ми започна веднага да чете последните новини”, разказва Георги Георгиев.

Таисия е оставила най-близките си в Украйна, в Черновци живеят двете ѝ деца и майка ѝ, трудно се свързва с тях, комуникациите били затруднени.

“Връзката започна да пропада. Започнаха да заглушават, интернет засега работи”, казва пред Нова телелвизия Таисия Георгиева.

В Черновци, Днепропетровск, Харков и други градове бензиностанции не работели, по пътищата имало задръствания, пред банкоматите имало големи опашки, разказва Георги, който държи връзка със свои приятели в Украйна и търси начин да тръгне за там, да прибере семейството на съпругата си.

“Засега граничните пунктове работят. Затворено е въздушното пространство, автобуси, всичко е спряно. Ако се създаде някаква бежанска вълна, нека българите да знаят -войната дойде в моя дом, тя може да дойде и във вашия”, каза Георги Георгиев.

По публикацията работи: Мариела Анастасова