Радев: Ще направим всичко възможно да не се прекъснат доставките на стоки от първа необходимост (ВИДЕО)

404

„Абсолютно недопустимо е в 21 век над Европа да летят ракети, стратегически бомбардировачи с удари по суверенна държава“, категорично заяви президентът Румен Радев след спешната среща с държавните институции

„Оценихме по данни на всички служби, че към момент няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има редица рискове като цяло, заяви Радев.

„Правителството продължава да извършва отчети, касаещи въздушните и морските пътища, цялата система на доставки, която касае цялото общество. Тези анализи ще продължат и днес, и утре, така че да няма прекъсване в енергийните доставки на газ, петрол и всички стоки от първа необходимост. Търси се вариант да се работи по всякакви алтернативни трасета. В ход са дейности, които да защитят България в сферата на киберсигурността“, заяви още президента.

„В ход вече са консултации в съюзен формат в рамките на НАТО. Изключително важна за нас е съдбата на нашите сънародници в Украйна. Обсъдихме възможните варианти за действия, всички ангажименти на съответните министерства. Ще направим всичко възможно нашите сънародници да бъдат евакуирани. Искам да се обърна към всички сънародници, които искат да потърсят убежище в Украйна – ще направим всичко възможно. България продължава да участва във всички формати на ЕС и на НАТО, да търсим отговор на това предизвикателство пред европейската сигурност и ще направим всичко възможно да гарантираме сигурността на българските граждани“, заяви още Румен Радев.