ЕС: Предстои одобрение на санкции срещу Русия

95
Колаж: Нова Вест

Официалното одобрението ще бъде в петък. В момента техническите групи финализират текстовете на санкциите

Европейският съюз ще одобри официално в петък нови санкции срещу Русия във връзка с началото на руската специална военна операция в Украйна. Това заяви в интервю за испанския телевизионен канал 24 Oras върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, предаде Нова телевизия.

„В момента техническите групи финализират текстовете (на санкциите), Европейският съвет ще се събере тази вечер, за да ги приеме политически, а утре сутринта Съветът на ЕС на ниво външни министри ще одобри (санкциите) официално и те ще влязат в сила“, каза Борел.

„Санкциите ще засегнат икономическите сектори в Русия, с които поддържаме отношения. Ще разговаряме с Япония, с Индия, с всички държави, с които можем да се обединим, за да спрем тази агресия“, уточни ръководителят на дипломацията на ЕС.

„Можем да кажем, че това не е нашата война, но е нашата сигурност“, каза той. „Имаме много икономически инструменти, които могат да навредят на руската икономика. Атака от такъв мащаб е подготвяна в продължение на месеци или години, твърди Борел и изрази безпокойство, че „по границите ни отново ще има напрегната ситуация“.

По публикацията работи: Пламена Сутева