По-скъпи фризьорски услуги: Колко ще ни струва да сменим прическата?

275
Кадър: bTV

Фризьорските салони също усещат увеличението на цените, а това се отразява и на цените на услугите. Такова повишение има в цялата страна. Колко по-скъпо ще ни струва да сменим прическата си? 

Иван Минчев е собственик на бръснаро-фризьорски салон в столицата. Казва, че има ръст в цените на услугите.

„Като започнем от най-елементарното бръснарско ножче, продукти, които използваме за коса. Всичко това е с едни 20-30% нагоре, съответно и няма как при нас услугата да не се покачи. Увеличението на продуктите, трябва да го компенсираме с по-скъпа услуга.

„Ще има по-малка печалба, ако не вдигнем цените, защото разходите се покачват“, коментира Иван пред bTV.

От бранша казват, че ръст в цената на услугите има от около 20%, а в ценообразуването влизат различни компоненти.

„Това идва първо от високата цена на тока и от консумативите, които използваме. Човешки труд, продукти, оборудване, стаж на самия бръснар, всичко това се сумира и се определя цената“, казва Иван.

Наложило се е с настъпването на новата година да повиши цените в салона си.

„Ами ако преди е била 20 лв. за едно подстригване, сега е 25-30лв според зависи категорията на самия бръснар“, казва фризьорът.

А отлив на клиентите, макар и малък, има.

„Един човек като има определен бюджет за месеца, той гледа да го разпредели по най-правилния начин. Ако се е подстригвал три пъти, сега се подстригва два пъти“, посочва Иван.

Въпреки това фризьорът няма притеснения за бъдещето: „Не мисля, че това ще ни застраши, може би ще намалее малко работата, но чак такива страхове – не“.

Ръст в цената на услугите обаче има не само в столицата. От 30 години Тодор Цигов развива фризьорския занаят. Има фризьорски салон в Бургас и осигурява работа на четирима служители. Казва, че двойната цена на тока в последните месеци изцяло изяжда печалбата им.

„При нас варират от 40 до към 50 лева някъде – за боя, за боядисване, трябва да е комфортно в салона като топлина, трябва хавлия, чиста хавлия, топла вода, сешоар, всичко е свързано с електроенергия“, казва Тодор.

Все още не е коригирал цените на услугите, но предстои да го направи.

„По мои изчисления трябва да има поне 15% увеличение на цените, за да мога да се разплатя с всички нужни плащания, тъй като доставчиците също увеличават цената заради горивата и повишението на тока“, казва фризьорът

Според него все повече жени спестяват като си правят сами някои неща вкъщи.

„Нещата, които ми правят тука, аз не мога да ги направя сама вкъщи, въпреки че ми се е налагало от време на време, резултатите са катастрофални, затова идвам да си ме направят както трябва“, казва Маруся Русева.

Макар и с ръст от около 20%, в бранша няма притеснения от сериозни загуби.

По публикацията работи: Мариела Анастасова