Ще се обсъждат стандарти за специалност „Програмист на изкуствен интелект“

79

Намирането на специалисти с нужната квалификация е сред бариерите за въвеждането на ИИ в българските предприятия

Държавата публикува за обществено обсъждане образователните стандарти за специалността „Програмист на изкуствен интелект“. Тя ще се преподава в средното образование, съобщи БНР.

Образователните стандарти тепърва ще се обсъждат. Според ученика Радостин Чолаков, който се занимава с изкуствен интелект, това ще е полезно, защото „представете си, че това се случи чак, когато иде в университета, и тогава разбере, че програмирането не е за него“.

Атанас Киряков от компания, която разработва ИИ казва, че така бизнесът ще има по-голям избор от кадри:

„Това ще подобри конкурентоспособността на българския бизнес, не само на софтуерните компании, на всички големи компании“.

Като проблем в сегашното предложение преподавателката на Радостин Чолаков Мария Василева посочва липсващите часове по програмиране.

„Децата в осми клас, когато идват при нас, някои от тях не са се занимавали изобщо с информатика и не са се докосвали до програмиране. Нека се събере една група да изработи учебно съдържание“.

Статистиката в Концепцията за развитието на изкуствения интелект се посочва, че намирането на специалисти с нужната квалификация е сред бариерите за въвеждането на ИИ в българските предприятия.

Доклад на Българската асоциация на софтуерните компании отчете наскоро нужда от 32 000 работни места до 2025 г. Средната работна заплата в сектора гони 4800 лв. Близо 50 000 души работят в сферата.

По публикацията работи: Пламена Сутева