Омикрон е със 75% по-малко смъртоносен от Делта варианта

88
Снимка: Pixabay

Това твърдение се извежда на база на изследване, проведено от Южнокорейската агенция за контрол и превенция на заболяванията

Хората, заразени с варианта Омикрон, се разболяват тежко или умират почти със 75% по-рядко, отколкото при Делта, показват реални данни, разпространени от южнокорейските здравни власти, предаде Ройтерс.

Изследването на Южнокорейската агенция за контрол и превенция на заболяванията е обхванало около 67 200 заразени от декември. То показва, че тежките случаи и смъртността при варианта Омикрон са средно съответно 0,38 % и 0,18 процента, в сравнение с 1,4% и 0,7 процента при случаите Делта, предаде Darik News.

Като тежки случаи агенцията определя хоспитализираните в интензивни отделения.

Около 56 процента от починалите 1073 души през последните пет седмици са били или неваксинирани, или само с една доза, показва изследването. Хората над 60 години са 94% от смъртните случаи.

Повече от 86% от 52-милионното население на Южна Корея е ваксинирано с две дози, а почти 60% са получили бустер.

Република Корея поддържа броя на болните и на смъртните случаи на сравнително ниско ниво благодарение на мерките за социално дистанциране и строгото проследяване. Вариантът Омикрон предизвика увеличение на случаите, но властите продължиха полека да облекчават мерките за социално дистанциране заради по-малката смъртност и преди президентските избори следващия месец.

Омикрон е станал доминиращ вариант в Южна Корея през третата седмица на януари. До 90 процента от новите случаи до първата седмица на февруари са били с Омикрон.

По публикацията работи: Пламена Сутева