„Възраждане“: Остро осъждаме нарушаването на Минските споразумения от страна на Украйна (ВИДЕО)

261

„След като чухме декларациите на останалите партии, които бяха прочетени и заявката, че ще се търси такава на цялото Народно събрание, няма как да стане. Ние не можем да подкрепим декларация, която не е в съзвучие с българските национални интереси“

Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Остро осъждаме нарушаването на Минските споразумения от 2014-2015 г., подписани от Русия, Украйна и ОСС за разрешаване на ситуацията в Донбас, но осъждаме нарушаването на тези споразумения от страна на Украйна“. Това обяви лидерът на
„Възраждане” Костадин Костадинов на пресконференция пред медиите.

В последните години, откакто дойде на власт новият украински президент Зеленски, те отказаха да спазват тези споразумения, имаше многобройни нарушения на примирието и от двете страни, трудно е да кажем коя точно е била първа в този конфликт. При всички положения, за разлика от официалната пропаганда, която обвинява за това единствено и само Русия, ние сме склонни да виждаме вина и от другата страна. Нарушаването на международното право трябва да бъде обсъдено, дори ако се отнася само до една държава, и дори когато тя е подкрепяна от колективния запад”, каза Костадинов.

„Насърчаването от страна на САЩ на потъпкването на правата на гражданите в Донбас доведоха до съответната политическа реакция, защото всяка една държава трябва да защитава не само своите граждани, но и всички сънародници, живеещи в територии извън нея. Ето защо ние сме дълбоко загрижени от изявленията на управляващите – тук визираме изказванията на премиера Кирил Петков и външния министър Теодора Генчовска. В тях видяхме подкрепа изцяло и единствено на американската позиция, на украинската позиция, но нищо в защита на правата на българите в тези размирни райони, както и за предприемане на всички дипломатически ходове за запазването на техния живот и здраве“, допълни той.

„САЩ отвориха кутията на Пандора с признаване на правото на отделяне на всякакви малцинства, но прилагайки двоен стандарт. Каква е разликата между Косово и Крим? Каква е разликата между Южен Судан и Южна Осетия? Каква е разликата между Източен Тимор и Нагорни Карабах? Подходът е различен заради геополитическите интереси, а не за защита на демокрацията и международното право. Защото ако право на самоопределение имат албанците в Косово, християните в Южен Судан и Източен Тимор, защо такова право да нямат руснаците в Донбас“, каза още той.

Според Костадинов българското правителство трябва да отстоява принципите на международното право, водени от справедливостта, хуманизма и демокрацията, а не от политическите интереси на Америка.

„Националният интерес на България се различава от този на САЩ и НАТО, той изисква да не се подкрепят санкции срещу Русия и да не се включваме в провокиран от тях конфликт с Русия“, добави още Костадинов.