Лорер с решение: Бизнесът да си плаща високите сметки за ток с кредити

83
Кадър: vbox7

От новата програма ще могат да се възползват малки и средни предприятия

ББР ще се фокусира към директно финансиране за малки и средни предприятия. Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер при представянето на новата програма на институцията.

Той обясни, че се пуска нова програма за подкрепа на разходите на бизнеса за електроенергия. Програмата е в размер на 28 млн. лв., ще се отпускат кредити от 20 хил. до 200 хил. лв. Ще се финансират до 4 фактури за ток.

По думите му ще се облекчат условията за кандидатстване, така че повече кредитополучатели в нужда да получат финансиране. Достъп до средства ще имат дружества, които са с просрочие и дружества, които са на загуба, но не са с отрицателен капитал.

Условието – сметките за ток е те да са над 5% от оперативните разходи. От програмата не могат да се възползват търговците на ток или добиване на криптовалути. Лорер заяви, че се надява от пролетта сметките за електроенергия за бизнеса да се понижат.

„Най-добрият икономически растеж е този, които се базира на иновативната икономика. Положихме усилия и обединихме всички институции за подкрепа на иновациите и икономическия растеж. ББР ще се фокусира върху подкрепата за малки и средни предприятия и тяхното директно финансиране. Друга важна институция е Фондът на фондовете, който ще определя финансови посредници за финансирането по различни европейски програми. Министерството фокусира при себе си работа по оперативни програми, иновации и подкрепа за стартиращи предприятия”, обясни министърът.

Той добави, че Българската банка за инвестиции ще има важна роля за промотирането на България сред инвеститорите.

„Допълнителен механизъм за насърчаване на инвеститорите е нашият закон за инвестициите, които позволява големи инвеститори да кандидатстват за подкрепа от държавата”, обясни Лорер.

Министърът обърна внимание, че неясни договори са част от тежкото наследство на ББР.

„През миналата година ББР правеше по един комфортно голям заем на месец, сега ситуацията е различна. Вече говорим за 42 броя кредити. Това е сериозна индикация за това, че БРР набира скорост и новата програма ще ускори тази тенденция”, уточни министърът.

Даниел Лорер коментира и темата за „златните паспорти”.

„Те станаха проблем в България, защото макар и да са една насърчителна инвестиционна схема, тя беше опорочена. Европейските и американските ни партньори сигнализираха еднозначно, че така не се прави”, обясни той.