България

След срещата на НАТО: Стефан Янев с коментар от Брюксел

Министърът на отбраната коментира взетите решения по време на провелата се среща. Янев: До юни месец ще станат ясни детайлите около българската батальонна група, която ще бъде сформирана

Както ви съобщихме по-рано днес, военният министър Стефан Янев присъства на среща на НАТО в Брюксел.

Военният министър е в Брюксел за среща на НАТО

Военните министри на НАТО обсъдиха усилването на Източния фронт на Алианса и разполагането на нови бойни групи в Източна и Югоизточна Европа, съобщи bTV.

Българският министър на отбраната Стефан Янев уточни, че най-вероятно до юни месец ще станат ясни детайлите около българската батальонна група, която ще бъде сформирана. Той отново повтори, че тя ще е под българско командване, основно пехотна бойна група с участието на някои съюзници.

Стефан Янев уточни, че това е събиране на подразделение от сухопътните войски в една обща група, за да правят съвместна тренировка на българска територия.

Групата ще бъде под българско командване – българско подразделение и български командир ще бъдат в основата на този хъб за тренировка и учения:

„Тази група не се готви да бъде изнесена извън територията на страната, няма такива задачи, целта е повишаване на готовността на всички подразделения и на оперативната съвместимост – работа с други родове войски, национални и със съюзниците, когато са носител на този елемент от поддръжката на групата“, заяви военният министър, като уточни, че детайлите тепърва ще се уточняват.

„Нямаме яснота точно как ще изглежда, работи се, комуникира се с доста съюзници на двустранно ниво, координира се с НАТО и от гледна точка на факта, че тази бойна група, която ще се подготвя на наша територия, ще координира своята дейност с НАТО“, допълни министърът.

Той повтори, че целта на групата е увеличена тренировка и постигане на добра оперативна съвместимост, а детайлите се уточняват – кои държави биха участвали и с какво.

Очаква се в следващите 2-3 месеца, до юни, да има повече яснота.

Стефан Янев беше категоричен, че доминантната част в тази група ще бъдат българите. Тя ще се състои от между 700 и 1000 човека.

„Толкова ще бъдат общо, когато се съберат всички заедно, но процесът на тренировка не значи, че ще са заедно всички. Когато се тренира един елемент, ще идват едни подразделения, след това ще си отидат, когато се тренира друг елемент -ще дойдат други хора. 70 – 80% ще са българите“, допълни военният министър.

Стефан Янев съобщи още, че следващата седмица в Ново село пристига нов американски контингент. Посещението е в рамките на планираните миналата година учения за повишаване на оперативната съвместимост и способността на тези сили да работят съвместно, както двустранно, така и в рамките на НАТО. Очаква се у нас да пристигнат от порядъка на 100 – 150 американски военнослужещи с бойна техника – до 15 бойни бронирани машини.

„Рота „Страйкър“, което звучи като ударна група, но така се казва техниката, която използват“, уточни Стефан Янев.
Той каза припомни, че имаме споразумение за партньорство и засилени тренировки със САЩ и на базата на това споразумение функционират и съвместните съоръжение в Ново село.

Във връзка със ситуацията в Украйна Янев каза, че не е имало страна, която да не спомене, че разчита на деескалация и на дипломатическия инструмент за решаване на кризата.

„Но в същото време тези признаци за деескалация, които се демонстрират, може би не се потвърждават на този етап. Но наистина се надяваме, че следващите дни ще се стигне до деескалация“, каза министърът.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 3 дни
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 седмици
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 седмици
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 седмици
  • Свят

Нова гореща вълна ще удари Балканите

Летните горещини продължават. През Западните Балканите ще премине гореща вълна този уикенд, започвайки от Сърбия. …

преди 2 седмици
  • Свят

Космически проблем: Може да се наложи на двама астронавти да прекарат месеци извън земното кълбо

Проблемите с безопасността на новата капсула "Старлайнър" на "Боинг" продължават. Заради това все по-възможно изглежда…

преди 2 седмици