Петков и Макрон обсъдиха дали Франция може да ни окаже проектна помощ за модернизация на жп инфраструктурата

46
Снимка: Facebook

Премиерът Кирил Петков в Брюксел: Продължаваме дипломатическите усилия във връзка със ситуацията с Украйна

„Всички сме заедно и не може да има разделения по позицията ни за Украйна. Продължаваме да използваме всички дипломатически възможности за деескалация на напрежението“. Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред журналисти в Брюксел. 

Пред медиите премиерът Петков обобщи акцентите от срещата си с френския президент Еманюел Макрон и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Една от темите – Националният план за възстановяване и развитие.

Петков и Макрон обсъдиха последните развития около ситуацията между Русия и Украйна и се обединиха около становището, че дипломацията е пътят, водещ към деескалация на напрежението. В този контекст двамата лидери заявиха неизменна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Друг акцент в разговора между българския премиер и френския президент бе европейската перспектива за Република Северна Македония и Албания. Петков и Макрон дискутираха и възможността Франция да окаже на България проектна помощ за модернизация на пътна и жп инфраструктура у нас.

Пред Урсула фон дер Лайен министър-председателят е подчертал, че особено за сектор „Енергетика“, въпросът е стратегически. Срещнал е пълно разбиране, че в момента енергийната ни система не може да увеличи допълнително зависимостта си от газ.

„Отпадането на парогазовата централа в този случай, когато се говори за това как  Европа трябва да намали газовата зависимост е абсолютно ясно като позиция. Сега трябва да видим какъв е алтернативният вариант и дали този алтернативен вариант, който сме предложили е най-добрият. Но аз вярвам, че е наистина много смислен като стратегия“, добави министър-председателят.

Министър-председателят отговори и на въпроси, свързани с вътрешната политика. Единият от тях – коментарът на президента Румен Радев за ситуацията в енергетиката. Правителството работи целенасочено и с новото ръководство на КЕВР ще бъдат постигнати много добри резултати, категоричен беше премиерът.

„За мен нещата се движат в правилната посока“, заяви Кирил Петков и даде пример – с февруарските фактури бизнесът вече усеща допълнителната помощ от държавата, като подкрепа ще има и през март.

По отношение на коментара на Иван Гешев за намаляването на бюджета на прокуратурата, министър-председателят беше лаконичен: 20 млн. лв., които се прехвърлят от обвинението към БАН, са инвестиция в иновациите и науката. С тях ще бъде подпомогната работата на млади учени.

„Бюджетът на прокуратурата е доста голям и в момента. Всички българи плащаме прекалено голяма цена, особено за нивото на правосъдие, което имаме“, допълни премиерът.