Задържаха 15-годишен българин, обвинен от немските власти в изнасилване

254

Непълнолетният младеж е задържан преди няколко дни в гр. Бяла, Русенско. Престъпленията са извършени в Германия и малко след това, непълнолетният е напуснал страната, като се е върнал в България

Окръжен съд – Русе взе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на 15-годишния български гражданин Р. С., издирван във връзка с досъдебно производство за седем престъпления срещу личността. Лицето е било обявено за международно издирване въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от Районен съд – Висбаден, за осъществени на 17-ти април 2021 г., 30-ти май 2021 г., 15-ти декември 2021 г., 21-ви декември 2021 г. и 1-ви януари 2022 год. в района на гр. Майнц – Кастел по отношение на две момичета множество действия, реализиращи в няколко отделни случая блудство и изнасилване, блудство с принуда, изнасилване с принуда, нанасяне на телесна повреда и заплаха.

Р. С. е задържан на 12-ти февруари 2022 г. в 9:25 часа в гр. Бяла за срок от 24 часа със заповед за полицейско задържане и след това с постановление на прокуратурата за срок от 72 часа.

Окръжен съд – Русе, като съобрази всички доказателства по делото, прецени, че искането за вземане на постоянна мярка задържане под стража е основателно. Р. С. е обвинен за общо седем престъпления по отношение на две лица, което според съда сочи на висока степен на обществена опасност и съответно склонност към извършване на престъпления. Освен това той е напуснал Германия много скоро след извършване на последното деяние, което разкрива желание да се укрие в България с цел избягване на наказателното преследване. Ето защо, според Окръжен съд – Русе, данните по делото от една страна и нормативната уредба и практиката не разкриват възможност с друга освен най-тежката мярка за неотклонение да се осигури участието на лицето в производството по изпълнение на европейската заповед за арест.

Определението може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.