Образователният министър каза къде е мястото на НИМХ

98
Кадър: bTV

Мястото на Националния институт по метеорология и хидрология трябва да е там, където се използва неговата експертиза, обясни Николай Денков

„Този институт е описан в закона за водите, като една от неговите основни дейности е да осигурява информация, която се използва за общия преглед на кръговрата на водите, които са свързани с управлението на водите, които са свързани с Министерството на околната среда и водите. Именно това показва, че тяхното място е там“, каза министърът на образованието Николай Денков пред БГНЕС.

Днес от НИМХ отказаха да публикуват информация за прогнозата за времето и спряха сайта си, като обявиха протестна готовност.

„Системното място на този институт е към Министерството на околната среда и водите. Не разбирам от какво идват тези опасения. Мястото на института трябва да е там, където се използва неговата експертиза. Институтът не е към БАН. Те излязоха преди три години с аргумента, че не са точно научна организация, а имат основно ведомствени функции. Сега казват, че не трябва да ги преместим като ведомствена функция. Те съчетават и двете функции, но като ведомство тяхното място е в Министерството на околната среда и водите“, заяви той.

Министерството на образованието е подкрепило увеличението на бюджета на БАН.

„Министерството е на страната на всеки, който си върши добре работата. Министерството през цялото време е отстоявало позицията, бюджетът на БАН трябва да се увеличи с 20 милиона лева“, коментира Денков.

По публикацията работи: Мариела Анастасова