Нинова съобщи добра новина за домакинствата, отопляващи се с дърва

273

Държавата ще продава дървата за огрев без посредници. Цената пада. Мярката ще подпомогне над 1.5 милиона домакинства, които ползват дърва за огрев

„Бяхме обещали да направим всичко по силите си държавата да помогне в този момент на бедните и на затрудненията на хората с цената на дървата и с достъпа до дърва и дървесина. Това е още едно изпълнено обещание пред българските граждани, а новината засяга над 1.5 милиона домакинства, които ползват дърва за огрев“. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на съвместния брифинг с министър Иван Иванов.

По думите на Нинова държавата влиза в ролята си и в този сектор, като се ограничават посредниците, цените падат.

„От днес започват да работят 17 склада в Държавните горски стопанства и в Държавните ловни стопанства, те ще станат 56 в скоро време. Там дървесината за огрев ще се продава на цената да добиване, без никакви надценки и такси за гражданите“, обясни тя като допълни, че от тези складове ще се извозват дървесината и дървата до мястото, където живеят хората, нуждаещи се от тези дърва.

„Ограничаваме посредниците, които на места са по няколко, които натоварват цената, и които купуват дърва, за да ги препродават“, допълни още Корнелия Нинова.

Тя даде пример с един от тези складове, в който дървесината се добива  на 84 лв., а същата на пазара е 160 лв. Нинова обясни, че Държавните горски стопанства започват да наемат работници, които да добиват самата дървесина в гората, както и да закупуват високопроходима техника.

По думите на вицепремиера Нинова, за да стане мярката ефективна, имат нужда от помощта на кметовете, които да предоставят списъците с хората, нуждаещи се от дървесина.

Снимка: Пресцентър