Георги Панайотов: Трябва да бъдем внимателни около датата 20 февруари

1330

Ако Русия започне нападения преди края на Олимпийските игри, това не би се харесало на Китай, заяви бившият военен министър Георги Панайотов

„Трябва да внимаваме около датата 20 февруари. Дотогава ще продължат руско-беларуските обучения на границата с Украйна. Тогава завършват и Олимпийските игри в Пекин. Както знаем традицията е по време на игрите войни да се не водят. Мисля си, че ако Русия започне нападение преди края на Олимпиадата, това няма да се хареса на Китай”, обясни в ефира на „Здравей, България” бившият министър на отбраната Георги Панайотов.

По думите му има три сценария за развитие на конфликта.

„Първият вариант е по-леки военни действия, по-скоро хибридни, които да нарушат комуникациите в Украйна. Вторият вариант е да се влезе с войски. И третият вариант е пълномащабна война”, обясни Панайотов.

Русия винаги е декларирала, че присъединяването на Украйна към НАТО е червена линия за нея, поясни той.

„За съжаление прозорецът за дипломатическо разрешаване на конфликта се затваря. Въпреки че германският канцлер беше в Киев, а днес е в Москва, Русия продължава да трупа войски по границата с Украйна”, каза още бившият министър на отбраната.

Той заяви, че е сигурен, че на Консултативния съвет за национална сигурност ще се вземат правилните решения за България.

По публикацията работи: Мариела Анастасова