Ще се стигне ли до затваряне на въздушното пространство над Украйна

96

Дали ще се стигне до затваряне на въздушното пространство над Украйна е въпрос, който вълнува целия свят. Но към този момент страната не вижда смисъл да затваря въздушното си пространство, въпреки ескалацията на напрежението с Русия.

Това заяви съветник на ръководителя на канцеларията на президента Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс, предаде NOVA.

„Най-важното е, че Украйна не вижда смисъл да затваря своето въздушно пространство. Това е нелепо. По мое мнение, до известна степен прилича на частична блокада“, каза Михайло Подоляк пред Ройтерс.

В петък съветникът на президента на САЩ Джо Байдън за националната сигурност Джейк Съливан допусна, че евентуалното руско военно нахлуване в Украйна може да започне с удар по въздуха. Затова той призова американците, които все още са в тази страна, да я напуснат незабавно, защото едно въздушно нападение ще затрудни заминаването им.

Редица други западни държави също приканиха своите граждани да отпътуват веднага от Украйна, докато все още има редовни пътнически полети.

Вчера нидерландската авиокомпания Ка Ел Ем обяви, че спира полетите си до бившата съветска република, както и през въздушното й пространство, заради рискове за сигурността.