Потвърдиха положителната допинг проба на фигуристката Камила Вaлиева

186

Титлата на руснаците в отборната надпревара може да бъде отнета, ако Валиева получи наказание заради положителната проба

Руската фигуристка Камила Валиева е дала положителна допинг проба на 25 декември миналата година по време на националния шампионат на Русия, обяви официално Международната агенция за тестване (ITA). 15-годишната Валиева е използвала забраненото вещество „триметазидин“.

Тийнейджърката бе отстранена временно от състезания на 8 февруари от Руската антидопингова агенция (РУСАДА), но веднага е подала жалба, заради което още на следващия ден санкцията беше снета, пише Gong.bg.

Международният олимпийски комитет обжалва решението на РУСАДА да възстанови правата на фигуристката пред панел на Спортния арбитражен съд (КАС) в Пекин, който ще разгледа случая до края на 14 февруари и ще се произнесе с окончателно становище.

Валиева, която е европейска шампионка, помогна на руснаците да спечелят златото в отборната надпревара, но титлата им може да бъде отнета, ако КАС ѝ наложи наказание заради положителната допинг проба.

За 15 февруари е насрочена кратката програма в индивидуалното състезание по фигурно пързаляне на Олимпиадата в Пекин, в което младата рускиня е абсолютна фаворитка.

По публикацията работи: Мариела Анастасова