Измамници изтеглиха 118 000 лв. чрез кражба на самоличност

322

Фалшификаторите са изтеглили кредити от три банки на името на нищо неподозиращ гражданин. Освен за кредити, личната карта на потърпевшия е използвана и за издаването на четири SIM карти на негово име, както и за издаване на ПИК за електронен достъп до данъчното му досие в НАП

За измамата става ясно, след като човек, който не предполага, че дължи пари, разбира за неплатени вноски по кредит на негово име. Случаят е от април месец 2020 г., предава Нова телевизия.

Потърпевшият Димитър Манолов се свързал с банката, след което станало ясно, че личните му данни са откраднати. „Служителката в банката много се притесни. Забеляза, че снимката на личната карта в тяхна система не отговаря на моята. Като данни почти всички са същите, с разлики при подписа и снимката“, казва Манолов.

По информация на банката е открита сметка на 28 декември 2019 година от името на мъжа, който твърди, че тогава дори не е бил в София. „По-късно разбрах за сумата на изтегления кредит, който е в размер на 40 хиляди лева”, разказва Димитър Манолов.

Веднага след това Димитър подава сигнал в най-близкото РПУ и анулира личната си карта. Проверява и дали няма още кредити.

По-късно мъжът разбира, че има още два кредита, освен този, които са в размер на 30 хиляди лв. и 48 хиляди лева. Трите кредита са изтеглени за два дни. „Видях, че има и открита сметка на мое име с искане за кредит, което е било отказано”, допълва той.

От банките не поемат отговорност за казусите. Димитър се снабдява с документ от Института по криминалистика, че подписите под договорите не са негови. „Независимо, че предоставям тези документи към жалбата, имам отказ да ми се анулират кредите”, допълва той.

Освен за кредити, личната карта на Димитър е използвана и за издаването на четири SIM карти на негово име. Фалшификаторите са извадили и ПИК са електронен достъп до данъчното му досие в НАП.

Няколко месеца след като Димитър разбира за кредитите, успява да се освободи от две от задълженията си. Почти две години по-късно обаче по третия кредит продължават да се трупат дългове на негово име.

Мъжът получава писмо от банката, в което му е отправена покана да погаси  20 хиляди лева просрочени задължения в седемдневен срок. По-късно, обаче му е изпратен проект на споразумение, с което дългът му се замразява, докато казусът бъде решен на съдебно ниво.

По публикацията работи: Пламена Сутева