Кирил Петков с извънреден брифинг след срещата си с Гешев (ВИДЕО)

236

Във връзка с разпространената днес информация от прокуратурата, относно състоялата се в петък среща на премиера и главния прокурор, Кирил Петков даде извънреден брифинг в Министерски съвет 

„Приемам поканата на прокуратурата, имам и аз въпроси“. Това заяви на извънреден брифинг премиерът Кирил Петков.

Петков и говорителят на МС Лена Бориславова са се срещнали с призовкаря, като тя трябва да се яви на 9 февруари от 15:00 часа във ВКП. По думите й на призовкаря било наредено по телефона да не връчва призовката на Петков. Той обаче каза, че „с удоволствие“ би се явил на разпит.

Петков изреди конкретните случаи, за които ще иска отговори от прокуратурата:

    • Какви действия е направила прокуратурата по казуса с „Мата Хари“, след като Бойко Борисов заяви, че знае коя е авторката на снимките от неговата спалня – направено ли е разследване дали тя е внесла кюлчетата там или те са били в чекмеджето на тогавашния премиер?
    • След санкциите по „Магнитски“ и обвиненията срещу Васил Божков, има ли допълнителни разследвания и срещу останалите оповестени от САЩ – Делян Пеевски, Александър Манолев, Илко Желязков?
    • Има ли директна връзка между заема на „Булгартабак“ в ББР и факта, че Пеевски е бил акционер в холдинга?
    • Медиите обявиха, че заемът на „Роудуей кънстракшън“ в ББР е взет от адвоката на Румен Гайтански – Вълка. Има ли връзка с Гайтански и правомерно взет ли е заемът?
    • Обвинен ли е Петьо Петров – Пепи Еврото във връзка със случая „Осемте джуджета“?
    • Има ли връзка със строителните компании, работещи по язовирите у нас и Христофорос Аманатидис – Таки?
    • Какви стъпки са направени по „Барселонагейт“ след като испанските власти са ни информирали за потенциално свързано с казуса пране на пари?
    • Има ли връзка между случаите с „Автомагистрали“ и изнасянето на торби с пари и организацията ГЕРБ?
    • Защо „Булгаргаз“ и Николай Павлов са се отказали от количества азерски газ, които са могли да стигнат до България и които биха свалили цената за потребителите?

Когато отиде в Прокуратурата, Петков ще даде списък с публикации, свързани с тези случаи.

„Да е ясно, че това са важни за обществото теми и да не оставят така във въздуха, а да има реакции в рамките на закона”, каза Петков.