Еврокомисията със санкции към Русия заради ситуацията с Украйна

247

Санкциите включват ограничаване на достъпа до чужди капитали, както и контрол на руския износ на стоки

Подготвен е пакет от санкции, който да се наложи на Русия, в случай че тя продължи агресията си срещу Украйна. Това обяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, цитирана от БТВ.

Европейският съюз предвижда санкции за Русия, включващи “ограничаване на достъпа до чужди капитали”, както и контрол на руския износ на стоки. 

„В случай, че има по-нататъшна военна агресия срещу Украйна, ще има финансови и икономически санкции от наша страна като много ясен отговор. Надяваме се, че това не е необходимо и се надяваме, че Русия ще се върне по пътя на мира и диалога“, коментира фон дер Лайен.

Дали газопроводът „Северен поток 2“ ще влезе в експлоатация, зависи от поведението на Русия, допълни още председателят на Еврокомисията.

През това време Кремъл отрече да планира операция под фалшив флаг срещу Украйна. Това стана след обвинението на Вашингтон, че Москва планира да използва изфабрикувани видеозаписи като претекст да нападне Украйна.

През следващата седмица френският президент Еманюел Макрон ще пътува за Киев и Москва за среща с президента Володимир Зеленски и президента Владимир Путин.

По публикацията работи: Пламена Сутева