Байдън: Водачът на ИДИЛ е убит

186

Лидерът на ИДИЛ е сред 13-те загинали по време на боевете в град Амтех 

Президентът на САЩ Джо Байдън съобщи, че при американска антитерористична операция в Северозападна Сирия е елиминиран лидерът на ИДИЛ Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курайши.

Според местни медии, цитирани от АП, при акцията са загинали и 12-има цивилни, включително жени и деца, предаде Нова телевизия.

Байдън увери, че всички участвали в операцията американци са невредими. Изявлението на държавния глава дойде няколко часа, след като Пентагонът потвърди за провежданто на акцията в провинция Идлиб, близо до границата на Сирия с Турция. Местни жители разказаха пред АП, че в района летели много хеликоптери, чували се експлозии и стрелба с автоматични оръжия.

Ал Кураши е роден в Северен Ирак през 1976 г. и е от тюркски произход. Той завършва право в мюсюлмански университет. След падането на Саддам Хюсеин от власт (2003 г.) ал Кураши се присъдени към Ал Кайда, а по-късно преминава към ИД.

Ал Курайши застана начело на ИД през октомври 2019 г., малко след като тогавашния водач на терористичната групировка Абу Бакр ал Багдади бе убит по време на военна операция на САЩ в Сирия.

По публикацията работи: Мариела Анастасова