САЩ изпраща допълнителни военни в Източна Европа?

111

Очаква се официалната информация и от Пентагона

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри изпращането на  допълнителни военни от  САЩ в Източна Европа, съобщава CNN.

Очаква се информацията да бъде официално съобщена и от Пентагона.

Изпращането на войски от САЩ към Европа е демонстрация в подкрепа на съюзниците на НАТО, които се чувстват застрашени от военните действия на Русия спрямо Украйна, заявиха официални лица пред CNN, предава Нова телевизия.

Разполагането на войски ще включва приблизително 2000 американски войници в Полша и още няколко хиляди в югоизточните страни от НАТО, включително Румъния, казаха още източниците.

Преди дни стана ясно, че САЩ вече са поставили 8500 войници в повишена готовност, в случай че Силите за реагиране на НАТО бъдат извикани и американските сили се нуждаят от тях.

CNN съобщи миналата седмица, че САЩ и техни съюзници са обсъждали разполагане на още няколко хиляди войници в източноевропейските страни от НАТО преди всяка потенциална руска инвазия в Украйна, предвид продължаващата агресия от Москва.

Байдън каза още, че ще премести войските „в най-скоро време“, тъй като Русия продължава да събира сили близо до Украйна, предизвиквайки опасения от нова инвазия, дори когато дипломатическите усилия за деескалация на напрежението продължават.

По публикацията работи Снежина Раева