Михаил Миков: Проблемът в БСП е идеен, а не персонален

98

Социалистът смята, че в БСП има много хора, които не са съгласни с водената политика

„Проблемът в БСП не е персонален, а идеен. Очаквам да има партия, която да представлява интересите на голяма част от българските граждани, но засега не виждам такава. Имам плаха надежда, че това правителство ще разбере къде се намира – нужни са законодателни промени. Надеждата ми не е в личности, а в разума“. Това каза в „Твоят ден“ Михаил Миков, бивш лидер на БСП.

Относно напускането на БСП, Миков заяви, че се стига до такова решение, когато се вижда, че тези, които представляват партията, вече не са социалисти.

„Не става въпрос само за Корнелия Нинова. Там има много хора, които са съгласни с водената политика. Това не е персонален въпрос. Проблемът е идеен. Дори в управлението се вижда, че не отстояваме основни въпроси за една голяма лява партия като прогресивното данъчно облагане“, каза още социалистът.

Според него БСП най-гръмко трябва да поставя въпросите за здравеопазването, доходите, минималната работна заплата и покупателната способност с нея, а болниците не трябва да бъдат търговски дружества. 

В личен план Миков заяви, че ще продължи да се занимава с политика и ще отиде там, където има ясна лява политика.

„Не съм чул досега Мая Манолова да споменава за прогресивното данъчно облагане“, добави той.

Миков смята, че се измества въпросът за националния доход и българският работещ се оказва най-бедния работещ, не само в ЕС, но и на Балканите. 

„Засега не виждам партия, която да засяга тези въпроси. Водил съм формации, може би млади хора трябва да водят сега. Не става въпрос кого да подкрепя, а какво да подкрепя“, подчерта бившият лидер на БСП.