Още 5 общини със спешни мерки заради набъбнали сметки за ток

115

Икономии заради скъпия ток. От какво пестят общините и какви съкращения предвиждат?

Скъпият ток удари сериозно общинските бюджети. Сметките са скочили около три пъти, а опасността от скок на престъпността заради режима на уличното осветление е реална. bTV провери каква е ситуацията в пет селища, засегнати силно от енергийната криза.

В област Бургас след Поморие и Созопол въвежда режим на уличното осветление.

„Загубите от електричество са потресаващи“, коментира кметът Тихомир Янакиев.

226 000 лева е сметка за ток на общината за декември при 52 000 за същия период през 2020 г. Това е 4 пъти повече. С 1 милион лева е набъбнала сметката на за ток на общината, минимум толкова са необходими и в нейния бюджет, а няма откъде да се вземат, тъй като Созопол е в оздравителен план заради дългове.

На Крайбрежната алея осветлението е спряно изцяло, а на останалите улици лампите са оставени да светят през една. Парното в общината и общинските институции също е спряно, но рестрикции за отоплението на детските градини и училищата не се предвиждат.

Очаква се този понеделник мерки за ограничаване на употребата на електричество да предприеме и Айтос. Там има проблем с местната болница, в която се лекуват и пациенти с коронавирус. Последната сметка за ток на лечебното заведение е 28 000 лева, докато преди това фактурите са били на стойност между 12 и 13 000 лева. Икономии са невъзможни, защото ще трябва да се затворят отделения.

Мерки за ограничаване на употребата на ток предприемат и в старозагорското село Опан е най-малката община в областта с 3000 души. Там също се въвежда режим на уличното осветление. Последната сметка за ток на общината е 44 791 лв., докато преди година за същия период са платили 16 850 лв.

Разходите за ток са значителни на фона на общинският бюджет от 6 милиона лева, в който са включени и всички социални дейности.

Очаква се с режима на уличното осветление да се спестят 30% от разходите за електричество. От общината са инвестирали преди няколко години и 180 000 лева в енергоспестяващи улични лампи, но това не ги спасява в момента. В Опан още не знаят и с какъв бюджет разполагат за 2022 г., тъй като финансите им са функция от неприетия държавен бюджет.

Пет пъти по висока сметка за ток за декември е получила и общината в Хасковски минерални бани. 75 000 лева трябва да бъдат платени за електричество за месец декември. Общината се надява на разсрочено плащане, защото няма налични пари.

Уличното осветление в курорта ще свети само три часа вечер. За да се справи със ситуацията, общината предприема съкращения, тъй като заплатите са едно от основните пера в общинския бюджет. Вече са съкратени 20 души.

И Община Велики Преслав също минава на режим на уличното осветление от февруари заради високите сметки за ток. Те са скочили от 9000 на 22 000 лв.

В Калояново са се увеличили от 25 000 на 90 000 лв. Затова лампите няма да светят от 23:30 ч. до 4 сутринта, с изключение ще са районите на пожарната, полицията, както и лечебни заведения и възлови кръстовища.

Смядово, Нови пазар и Шумен не обмислят такива мерки. В шуменската многопрофилна болница сметката за ток се е увеличила четири пъти, като последната фактура е за 215 000 лева, но там ограничения са невъзможни. Сметката ще бъде покрита, като за това ще се забавят други плащания на лечебното заведение.

По публикацията работи Снежина Раева