Накъде ще поемат сметките за ток, вода и парно след мораториума?

113

Високо напрежение в енергетиката. Какво ще се случи с мораториума и цените за крайния потребител?

След мораториума накъде поемат сметките за ток, вода и парно – анализ на енергийните експерти Васил Начев и Еленко Божков.

За Начев смяната на състава на КЕВР е ключово, защото това е важен регулаторен орган, а и двама от членовете бяха с изтекъл мандат.

„Правителството пресилено хвърли подозрения, че има политическа намеса при промяна на цената на тока. Големият грях на КЕВР е, че поддадоха на кабинета Борисов 3, че приеха варианта Турски поток да бъде третиран като разширение на газопреносната ни система. Ако беше третиран като транзитен, щеше да бъде под ударите на газовата директива и щеше да подлежи на санкции“, обясни той. И уточни, че битовите потребители могат да бъдат спокойни. „Корекциите в цените на тока ще бъдат в посока нагоре. От юли със сигурност“, смята Начев.

От своя страна Еленко Божков смята, че ако новият състав на КЕВР си свърши добре работата след отпадане на мораториума, цените на тока за бита могат да не бъдат повишени, а да бъдат компенсирани чрез прийоми.

„Пример за това е увеличаване на дела на атомната централа в регулирания микс. Чрез мораториума обаче България наруши репутационния си имидж пред ЕС“, сподели той.

По думите му манастири, болници, общини, малкия бизнес да бъдат върнати след регулирания пазар ще се приеме трудно. „Промяната в КЕВР има добри намерения, но начинът, по който се прави, е нескопосан. Трябваше да се изведат американските централи, да се купува тяхната енергия, но да се продава на свободния пазар. По тази начин да се отвори място на регулирания пазар за енергия от АЕЦ“, посочи Божков. И допълни, че КЕВР е трябвало да е бъде по-критична към предложението за по-високи цени в „Булгаргаз“ и да ги пита как се оформят. А рокадите в дружеството определи като закъснели. И призова промените в енергетиката да продължат.

„Гьоков вместо да се занимава с мораториум, да определи кои са енергийно бедните“, прикани той.

Според него трябва да се определи прогнозна пазарна цена от КЕВР, ако се задържи, не се очаква нищо съществено. „Много зависи какви ще са цените на емисиите към 1 юли“, подчерта Божков. За него доставчикът последна инстанция трябва да предлага на небитовите потребители на ниско напрежение цена, близка до регулирания пазар.

По публикацията работи Снежина Раева