Председателят на Комисията по туризъм предложи как да се спази летния сезон

77

Ако Ковид вълната приключи по-рано, летният сезон ще бъде по-добър. За да се спаси туризма, трябва да се намерят варианти как може сезонът да се удължи и през есента и пролетта, смята председателят на Комисията по туризъм

„Всяко ограничение на туризма затруднява работата му. Запазваме мярката 60/40. Остана последната поправка, която ще гледаме днес на комисия. Тя ще подпомогне туроператорите, които ползват чартъри. Оттук нататък трябва да се мисли дългосрочно, защото проблемите са много“. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ Илин Димитров, депутат от “Продължаваме промяната” и председател на комисията по туризъм в НС.

Той поясни част от мерките: “Когато си оператор и ползваш чартър, ти получаваш 35 евро на седалка. Имаше една поправка в закона като беше вмъкната думичката “българска” за компания. Сега от ЕС ни казаха, че не може да е само за български”.

Димитров каза, че тази мярка ще допринесе за палитрата от идващи гости.

“Хубавият туризъм е скъп. Няма как да продаваме качество на ниска цена”, заяви председателят на комисията по туризъм. Той изрази надежда лятото да се нормализират цените на тока.

Димитров каза, че ще се работи повече в рекламата. Има и повече бюджет за това. Друго подобрение е, че кадрите ще бъдат обучавани месец преди началото на сезона. По този начин сезона на туризма ще бъде увеличен. Като друг аспект, който има нужда от подобрение, посочи сектора на образованието, който произвежда кадри: “Ние в момента обучаваме повече готвачи, отколкото ИТ специалисти”.

Според председателя на комисията по туризъм, единственият шанс да бъде спасен секторът у нас е да се намерят варианти за удължаване на летния сезон и през пролетните и есенните месеци. Това може да стане чрез развитието на специализирани видове туризъм като СПА, конгресен туризъм, винени и приключенски турове.

“Отскоро немски граждани могат да се лекуват по здравна каса в България”, каза той.

Летният сезон според него ще бъде добър, ако вълната на коронавирус приключи по-рано:

“Разхлбването на мерките е добър сигнал, че ще имаме хубав сезон. Прогнозирам, че ще сме 10-15% под 2019 година. Голям проблем е и оферирането. Хотелиерите сметнаха едни суми, които трябва да бъдат коригирани”.

По публикацията работи: Мариела Анастасова