Израелски лекари твърдят, че една от ваксините срещу Covid-19 утроява вероятността от миокардит

1759

Според ново изследване ваксината Pfizer утроява вероятността от развитие на различни форми на възпаление на сърдечната тъкан, но тези странични ефекти са изключително редки

Изследването е проведено от международен екип от учени, а констатациите им са публикувани в статия в Annals of Internal Medicine, пише БГНЕС.

„Жителите на Хонконг, които са получили една или две дози от ваксината Pfizer, са били около три пъти по-склонни да станат жертви на различни форми на миокардит, възпаление на сърдечната тъкан, отколкото хората от контролната група. Това не е типично за доброволците, получили Ваксина CoronaVac“, пишат изследователите.

През пролетта на тази година лекари от Израел откриха, че Pfizer и Moderna в изключително редки случаи причиняват миокардит, възпалително заболяване на сърдечния мускул, чиито усложнения могат да доведат до развитие на сърдечна недостатъчност или внезапен сърдечен арест. По-късно учените установяват, че най-често миокардитът се развива след ваксинация при деца и юноши.

Тази особеност на РНК ваксината, според Иън Вон (професор в Университетския колеж в Лондон (Великобритания) и неговите колеги, трябва да се вземе предвид при определяне на приоритетите за ваксинация сред различните групи от населението. В същото време учените подчертават, че всички ваксинации срещу Ковид намаляват шансовете за смърт на пациенти с развитие на тежки форми на инфекция няколко пъти, поради което отказът им ще бъде изключително неразумен.