Оставката на Корнелия Нинова: Ще бъде ли приета

103

Днес в София се провежда 50-ият конгрес на Българската социалистическа партия (БСП). Очаква сена него делегатите да решат дали да приемат оставката на лидера Корнелия Нинова, подадена от нея самата след резултатите от изборите през ноември.

Единственият ясен кандидат за поста е Крум Зарков, който преди началото на конгреса призовава Корнелия Нинова да изпълни обещанието си за оставка, предаде БНР.

Корнелия Нинова подаде оставка от поста лидер на БСП след като излязоха резултатите от парламентарните избори на 14 ноември. Тогава тя каза, че поема отговорността за загубата. Но към момента БСП е част от управляващото мнозинство, а Нинова – вицепремиер и министър.

Пред „Хоризонт“ политологът Юрий Асланов каза, че вече има призиви от различни организации в страната Нинова да оттегли оставката си. Това вече се е случвало на конгреса през 2019 година.

„Без да се реши лидерският проблем, който касае стила и метода на ръководството, наложено от Нинова няма шансове да се реши нито един от големите въпроси“, каза Юрий Асланов.

Крум Зарков е единственият, заявил, че иска да оглави левицата. И той, и Нинова са за това изборът да е пряк – от членовете на БСП, а не на делегати от конгреса. Единствено Нинова обаче е получавала подкрепа при тези условия.