СЗБ и БАЗ излязоха с позиция, отказват да спазват допълнителни ограничения

blank
Кадър: БНТ

Недоволството идва след като в редица общини се въведоха допълнителни мерки срещу коронавируса, като вечерен час за заведенията

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, подкрепени от своите членове на национално и регионално ниво, заявиха категорично и безпрекословно:

„Няма да спазваме повече ограничения от тези, наложени към момента! Дискриминационни ограничения без никакъв реален здравен ефект. Три години стигат! Безпомощността на държавата да се справи с всяка поредна вълна на COVID-19, не е причина браншът ни да бъде чегъртан. Три години стигат! Безпомощността на държавата да се справи с всяка поредна вълна на Covid-19, не е причина браншът ни да бъде чегъртан“, категорични са в позицията си от СЗБ и БАЗ.

„Отново се говори за затварянето на част от нашия сектор и допълнителното ограничаване на останалата част. На единствените бизнеси, в които се въведе „зелен сертификат“ и в които все пак се постигна допълнителна безопасна среда.

На всичкото от горе не направихте нито една работеща мярка, от която засегнатият бизнес да получи подкрепа. Стигаме до извода, че това е абсолютно целенасочено. И докато ние страдаме и изчезваме, вие отидохте на кино! Без маски! С цялото ни уважение към киното!“, пишат още от СЗБ и БАЗ.

„Искате да водим война с държавата, с институциите, които са нагърбени да следят за спазването на мерките? Ще я водим, защото няма какво повече да губим. Отсега ви казваме – викайте танковете срещу нас. Протестът ни ще е във всеки един от нашите обекти!“, допълват в позицията си.

Недоволството идва след като поради високата заболеваемост много общини въвеждат нови мерки. Част от тях са налагане на вечерен час до 22 часа в заведенията, засилени проверки за зелени сертификати, ограничаване на капацитета им до 50%. Ресторантьорите поискаха и оставката на главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

„Оставка на всеки, който вярва, че пандемия се бори само с ограничаване на нашия сектор. Време е за истинска промяна и за хора, които имат куража да водят войната. Истинската война, а не тази със заведенията”, категорични са от бранша.

Председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коралов заяви за „Твоят ден“, че ако се приемат такива решения, вероятно те няма да се спазват, тъй като отдавна малкото работещи заведения го правят само със зелен сертификат и нови ограничения няма как да се приемат.