Инспектори от ГИТ тръгват на проверки: Ще следят за нарушения при хоум офиса

85

Затяга се контрола при хоум офиса. В случай на нарушения от страна на работодателите или служителите, може да се стигне до санкции 

Инспекцията по труда започва проверки за нарушения при хоум офиса. От там ще следят спазват ли се трудовите правила и режима на работа за служителите, които работят от вкъщи.

Празните офиси станаха обичайна гледка през последните две години в много от компаниите. През последните месеци от Инспекцията по труда отчитат лек ръст на жалбите и запитванията от служители, които работят дистанционно. Най-често те са свързани с обезпечаване на техника, оборудване и консумативи, както и с работно време или евентуални рискове в режим „хоум офис”. Затова и инспекторите затягат контрола.

Първоначално от ГИТ ще изпращат онлайн въпросници към работодателите, свързани с режима и условията на труд. А след това ще проверяват за спазване на правилата и на терен – вкл. и в домовете на служителите.

За какво ще следят инспекторите и длъжни ли сме да ги допуснем у нас, ако работим хоум офис?

През последните 2 години Екатерина Маринчева заменя офиса с дома си, а срещите на живо с телефонни обаждания.

„Първоначално звучеше много изкушаващо, че можеш да си работиш от дивана, но в последствие разбрах, че това не е добре. В момента работя на офис стол с бюро в дома си. Няма нещо, което да ми липсва като техника“, обяснява тя пред Нова телевизия.

„Отговорността на работодателя е да осигурява работна среда по същия начин, както я осигурява в нормални работни условия. Ако той е го прави, служителят може да изиска проверка“, обясни Тодор Капитанов от КНСБ.

През следващите седмици от ГИТ ще изпратят онлайн въпросници до бизнеса, за да проверят има ли нарушение при работата от вкъщи. Отговорите от въпросниците ще обработва специален софтуер, който ще насочва инспекторите къде има неспазване на правилата при хоум офиса и кой да бъде проверен на място.

„Инспекцията по труда има право да проверява всяко работно място, на което се извършва труд. Работниците и служителите нямат право без основателна причина да не допускат контролни органи в дома си за проверки“, обясниха от ГИТ.

По публикацията работи: Мариела Анастасова