Сотир Цацаров става прокурор във ВКП

317

Това ще стане след като бъде освободен като шеф на Антикорупционната комисия

На днешното си заседание Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) възстанови Сотир Цацаров на длъжността прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Цацаров е бивш главен прокурор и председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в оставка.

Решението на Прокурорската колегия мина без обсъждания. То е в резултат на подадена молба от страна на Цацаров, припомня БТА.

Оставката на Цацаров като председател на антикорупционната комисия все още не е гласувана от Народното събрание, какъвто е редът при такива случаи. Оставката бе депозирана в парламента на 17 януари. Цацаров заяви намерението си да напусне поста още на 13 януари, като обяви, че ще направи това пред ресорната комисия в Народното събрание и ще поиска да бъде освободен от 1 март. Ден по-късно достъпът му до класифицирана информация бе отнет. В позиция Цацаров изрази мнение, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на Агенцията от премиера Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. В мотивите за отнемане на допуска е било записано, че „лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация“.

Очаквайте подробности!

По публикацията работи: Мариела Анастасова