Борисов с нови критики: Проектът „Хемус“ е обречен, няма да стане никога (ВИДЕО)

151
blank
Кадър: Facebook

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов критикува изпълнителната власт за високите цени на тока и газа, за инфлацията, плана за възстановяване и липсата на приет бюджет за 2022 година.

„Северът без АМ „Хемус” е обречен, но тя няма да стане никога. Цените на желязото, бетона, нафтата вече са в пъти по-високи“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща със структурите на партията в Силистра днес.

Бившият премиер нарече твърденията, че „едва ли не токът и газът се вдигали из цяла Европа” – „заигравки”. По думите му повече от десетилетие България имала най-ниските цени на горива, ток и газ, но сега много трудно биха се възстановили нещата”.

„България е на първо място в Европа по наличие на шистов газ”, категоричен е Борисов.

„Българските пенсионери – това е тема, която също много се изкривява. Може да не е много справедливо, че дадохме на всички пенсионери по 50 лв. добавка, но така се прави в кризата – всеки има нужда от лекарства, храна, ток”, коментира Борисов актуализациите на пенсиите, която твърди, че е била заложена още преди встъпването в длъжност на настоящото правителство.

„Докладът от вчера на БНБ сочи, че преките чужди инвестиции в страната от януари до ноември 2021 г. намаляват с 47% спрямо същия период на предходната година, а министър Лорер каза, че потоци от чуждестранни инвестиции текат към България”, каза още експремиерът.

Той коментира и срещата на Кирил Петков с македонския му колега Димитър Ковачевски.

„Пред мен македонски политик никога не е казвал, че РСМ няма да има териториални претенции към България. Това е лошо политическо възпитание и ми идва в повече. Премиерът на Северна Македония, макар и на един ден, много умело и хитро вкара нашия министър-председател в капана на говоренето за фашизъм. Влизайки в него, изглежда, че ние се отказваме от подвига на българския народ да се опълчи на Хитлер като спасява над 50 000 български евреи”, заяви Борисов.