Избягвайте тези храни на вечеря, за да се спасите от безсънието

379

Някои храни съдържат определена аминокиселина, която се превръща в хормон на стреса в организма ни. Това ще ни накара да се чувстваме превъзбудени и няма да успеем да заспим

Диетологът Елена Кален изброи в своя Instagram някои популярни продукти, които ако се консумират на вечеря могат да имат отрицателно въздействие върху качеството и дълбочината на съня.

Тя отбеляза, че редовната липса на сън намалява имунитета, в организма се натрупват хормони на стреса и общото състояние на организма се влошава. Освен това човек се уморява по-бързо и става раздразнителен, което често води до преяждане и наднормено тегло.

Експертите твърдят, че някои храни могат да причинят безсъние, пише БГНЕС. Такива са най-вече печените и пържени меса, домати, патладжан, консервирани храни, туршии, авокадото и сирената с благородна плесен.

„Изброените храни могат да съдържат тиранин в доста големи количества. Тази аминокиселина в организма се превръща в норепинефрин (хормон на стреса). Концентрацията му в кръвта се повишава при всички стресови ситуации. В резултат на това се чувстваме превъзбудени и трудно заспиваме вечер“, обяснява Кален.

Тя подчертава, че е по-добре да се въздържате от консумация на целина и други храни с диуретични свойства преди лягане.

По публикацията работи: Мариела Анастасова