Налудничавите оправдания, които шофьорите използват, когато превишат скоростта

blank
Кадър: vbox7

Често се случва шофьорите да превишат допустимата скорост на пътя и да бъдат заснети от камери или да бъдат спрени от полицаи. Не винаги можем да дадем логично обяснение защо сме нарушили закона на пътя, понякога изобщо няма такова, но има и шофьори, които в опита си да обяснят каква е причината, създават комични ситуации 

Във Франция полицаите все още слушат обяснения за нарушенията и ги преразказват на местните медии, а една от тях – L’argus реши да ги сподели с аудиторията си, пише fakti.bg.

Пътните нарушители често се изкушават да оправдаят вината си и трескаво измислят невероятни истории с надеждата да избегнат наказание. Много често обясненията се оказват доста смешни.

Най-често шофьорите се позовават на „спешна нужда“. Така един шофьор, каращ със скорост от 180 км/ч, при ограничение от 80 км/ч, се опитва да се оправдае с прекомерно налягане в пикочния си мехур. Друг шофьор, който карал с 27 км/ч над разрешеното, се оплакал, че има диария и помолил жандармеристите да не се приближават до него, за да се избегнат неприятни инциденти.

Сред нарушителите има гастрономи: „Не исках да ям от Макдоналдс“, казва шофьор, каращ със скорост от 174 км/ч при ограничение от 80 км/ч. И обратното, често на полицаите се казва, че бързат, за да приберат закупената замразена храна в хладилника. И също е пълно с хора, които бързат за вечеря.

Понякога нарушителите дори се оправдават още по-налудничаво. Така един „състезател“ казва, че е обладан от духа на Михаел Шумахер. По-късно се оказва, че жертвата на духа е замесена и в притежание на наркотици.

Шофьорите се позовават и на обсесивно-компулсивно разстройство, което кара стрелката на скоростомера да застава във красиво вертикално положение – при 110 км/ч. Освен това един такъв перфекционист е хванат със скорост от 142 км/ч, защото целял стрелката на оборотомера и на скоростомера да са успоредни.

Има шофьори, които приписват превишаването на скоростта на желанието „да поддържат превозното си средство в добро състояние“, което се улеснявало от шофиране с висока скорост. По-специално почиства катализаторите на колата им, казват те.

По публикацията работи: Мариела Анастасова