Четирима са кандидатите за нов председател на Европейския парламент

88

Вижте кои са кандидатите за нов председател на ЕП

Досега четирима евродепутати са обявили намерението си да се кандидатират за председател на Европейския парламент. Това са Роберта Мецола (ЕНП, Малта), за която се очаква да бъде победител в гласуването, както и Алис Кунке (Зелени, Швеция), Косма Злотовски (ЕКР, Полша) и Сира Рего (Левите, Испания).

Крайният срок за предлагане на кандидати за първото гласуване изтича в 18.00 ч. днес българско време, предава БТА.

Европейският парламент ще почете в понеделник вечер паметта на своя председател Давид Сасоли, който почина преди седмица. Във възпоменанието за Сасоли в Страсбург се очаква да участват председателите на Европейския съвет, на Европейската комисия и на Съвета на ЕС.

Гласуването на новото ръководство започва във вторник и ще продължи в сряда. Председателят на ЕП се избира с абсолютно мнозинство (50 на сто плюс един) от действителните гласове, подадени с тайно гласуване. Гласуването за пръв път ще бъде от разстояние, заради пандемията, се отбелязва в съобщение на ЕП.

Резултатът от първото гласуване ще бъде обявен в 12.00 ч. във вторник. Ако няма избран кандидат, същите или други претенденти могат да участват в следващите гласувания. Ако и на третото гласуване не бъде избран председател, двамата кандидати с най-много гласове ще участват в четвърто и последно гласуване.

Всички изборни длъжности в ЕП (председател, заместник-председатели, квестори, председатели и заместник-председатели на комисии и делегации) се подновяват на всеки две години и половина – в началото и по средата на петгодишния мандат на евродепутатите.

По публикацията работи Снежина Раева