Цените на лекарствата у нас скачат

381

Високите цени на тока се отразяват на всички браншове в страната. Представителите на аптеките у нас са притеснени, че ще са принудени да затворят, заради цените на тока.

Сметките през последните месеци са нараснали почти тройно. Настояват за незабавна помощ от държавата. Отчита се ръст в цените на някои от най-търсените медикаменти без рецепта. България се оказва и на челно място в Европа по консумация на антибиотици, предаде NOVA.

„Сметката ми за месец декември 2020 година е 929,19 лв. Декември през 2021 година сметката е 2629, 62 лв. Разминавания има и в ноемврийската сметка. Качеството на електроенергия е същото, а перото е голямо”, казва фармацевтът Георги Неделчев.

Ситуацията в София е сходна. Някои аптеки отчитат увеличение в сметките си със шест пъти.

„В 12 аптеки имаме около 30 хиляди лева допълнително на месец. Продаваме регулирани стоки, с регулирани цени. Няма как да икономисваме от нищо”, обясни собственикът на верига аптеки у нас Николай Костов.

Заради повишените цени на лекарствата, все повече сънародници избират да си закупят нужното от съседна Румъния. Фармацевти прогнозират, че увеличението в цените на лекарствата у нас ще продължи.