Появиха се сигнали за нарушения от страна на главния прокурор

427

Според министър Надежда Йорданова има сигнали за нарушения от страна на главния прокурор, които могат да са аргумент за отстраняването му.

Когато изясним всички факти и обстоятелства – ще съобщим резултатите. Подготвяме механизми за отстраняването му. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова, предаде btv.

По думите ѝ сигналите са различни и са във връзка с неосъществяване на контрол в определени случаи, за начина на организиране и провеждане на наказателното производство и въпроси относно конкретни негови решения и действия.

Трябва да се промени начинът на работа на ВСС, трябва да се премахнат така наречените кариерни бонуси, категорична е още тя.

Що се отнася до оставката на Сотир Цацаров, тя заяви, че има един много ясен факт и това е, че в България започна да има контрол на достъпа до класифицирана информация. Г-н Цацаров може би е усетил накъде отиват нещата и е решил да изпревари събитията. КПКНОПИ ще бъде реформирана със или без г-н Цацаров. Оставката му по никакъв начин няма да забави или да промени начина за функциониране на антикорупционната комисия. Оставката и отнемането на допускът до класифицирана информация няма да спрат или да забавят сигналите в Комисията.

По думите ѝ изборът на съдия Галина Захарова за председател на ВКС е най-доброто нещо, което се е случвало през последните години в съдебната ни система. Тя заяви, че няма как да има съпоставка между конкурсът на Иван Гешев и този на Захарова. Нямаме ефективно разследване на спорните въпроси за пачките, за КТБ, нямаме ефективно разследване около Делян Пеевски.