Какво ще бъде времето през втората половина на януари

1892

През втората половина на януари ще се запази динамиката на атмосферните процеси, като ще се редуват застудявания с краткотрайни затопляния. Все пак, през третото десетдневие по-голяма е вероятността средната температура да е по-ниска от обичайната, както и да има чести валежи.

През предстоящата нощ над страната ще бъде предимно ясно, в повечето райони и почти тихо. Минималните температури ще бъдат между минус 3° и 2°, в София – около минус 3°. Утре ще е ветровито. Отначало в Дунавската равнина и Горнотракийската низина, а след обяд в цялата страна ще духа силен вятър от запад-северозапад. Ще бъде предимно слънчево. След обяд от север облачността, висока и средна, ще започне да се увеличава. Максималните температури ще бъдат между 4° и 9°, в София – около 5°. През нощта срещу вторник през страната ще премине студен атмосферен фронт. На места от север на юг ще превали, предимно сняг. Във вторник ще бъде ветровито, ще застудява. Облачността ще е променлива, над планинските и източните райони по-често значителна и на отделни места ще превалява сняг. В сряда северозападният вятър ще отслабне до умерен.

Ще има променлива облачност, често до слънчево. Температурите още малко ще се понижат и минималните ще са между минус 7° и минус 2°, максималните – предимно между 0° и 5°. В четвъртък вятърът за кратко ще е от югозапад, в източните райони до умерен. Главно дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 5° и 10°. Облачността ще е разкъсана, до вечерта ще се увеличи и вплътни и през следващите дни до края на седмицата ще бъде облачно.

През нощта срещу петък от северозапад ще започнат валежи от сняг, които в петък ще обхванат по-голямата част от страната; в Югоизточна България валежите за кратко ще са от дъжд. Вятърът от северозапад и от север ще се усили, температурите бързо и значително ще се понижат; вечерта и в югоизточните райони дъждът ще премине в сняг. Ще има условия за виелици и навявания. През почивните дни ще бъде ветровито и студено, на много места с валежи от сняг. Има повишена вероятност в югоизточната част от страната в събота снеговалежите да са значителни по количество.

В началото на последната седмица от месеца ще настъпи относително затопляне, но температурите ще се задържат близки и малко по-ниски от нормите. Вероятността за валежи е по-малка. Ново застудяване ще има през последните дни, с валежи, предимно от сняг. Има повишена вероятност да се създадат условия за валежна обстановка.