Спящ вулкан ще захранва целия „Биткойн сити“

blank
Кадър: YouTube

Лидерът на Ел Салвадор смята, че това е напълно възможно

Президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле вярва, че страната му ще може да използва геотермална енергия от един от неактивните си вулкани за захранване на своя проект за т. нар. биткойн град, съобщава Cointelegraph, цитирани от Investor.bg.

В съобщение Букеле заяви, че има 90% шанс да се използва вулканът Кончагуа за осигуряване на 42 мегавата мощност за производство на електроенергия – достатъчно да достави енергия за целия биткойн град. Лидерът на Ел Салвадор заяви, че държавната електрическа компания LaGeo продължава да увеличава производството на геотермална енергия от различни вулкани в страната, като за един от обектите се смята, че може да осигури мощност до 95 мегавата.

Кончагуа, който се намира край източната граница на Ел Салвадор в близост до залива Фонсека, няма потвърждение досега да е изригвал. Според Букеле ако потреблението на ток в планирания биткойн град надхвърли капацитета на вулкана, то тогава ще се търсят други източници. Той също така отбеляза, че излишната енергия, ако има такава, ще се използва за добив на биткойни, които да бъдат прибавени към бюджета на страната.

Досега Ел Салвадор има закупени 1391 биткойна, които преди последното поевтиняване на криптовалутата са на стойност от над 57 млн. долара.

Букеле за първи път предложи LaGeo да направи някои от източниците си достъпни за биткойн миньори още през юни, малко след като обяви, че криптовалутата ще стане официално платежно средство в страната.

През ноември пък президентът съобщи, че страната планира създаването на биткойн град, финансиран с 1 млрд. долара в биткойн облигации. Криптоборсите Bitfinex и Blockstream потвърдиха, че имат планове да подкрепят инициативата.

Президентът се надява, че биткойн градът ще стане напълно самостоятелен – със свои работни места, туризъм, търговия и строителство. Жителите му не се очаква да плащат данъци върху доходите, недвижимото имущество или капиталовите печалби.

По публикацията работи Снежина Раева