Ел Салвадор с грандиозни планове за град, базиран изцяло на биткойни

85

Република Ел Салвадор иска да изгради нов град, като идеята е изцяло да е базиран на биткойна. Плановете са наистина грандиозни     

Ел Салвадор обяви, че иска да изгради голям Bitcoin град. Той ще носи името на криптовалутата и ще разчита на нея за всички услуги, съобщава CoinDesk.

„Биткойн сити“ ще бъде в подножието на вулкан, като ще бъде направена електроцентрала там, за да може да се използват неговите ресурси за възобновяема енергия, обяви президентът на страната Наиб Букеле. Градът ще бъде разположен в кръг, подобно на монета.

В центъра ще има голям площад с архитекура като самата монета на Bitcoin. В града ще има и летище, пристанище, търговски и жилищни площи. Няма да има и никакви данъци. Градът ще разчита на „копане“ на Bitcoin, за да се финансира, пише vesti.bg.

За сега не са обявени срокове за започване на проекта и завършването му. Страната остава един от големите привърженици на криптовалутата, като планира и Bitcoin ценни книжа на стойност 1 млрд. долара. Средствата ще бъдат използвани за енергийна инфраструктура и купуване на още активи от криптовалутата.

Ел Салвадор предвижда още създаването на закон за криптовалутите, както и издаване на лицензи за криптоборси. Страната очаква голям интерес към ценните книжа, като обещава голяма възвръщаемост в края на периода. Една от целите е страната да стана „Сингапур на Латинска Америка“, казва Самсън Моу, директор на Blockstream.

По публикацията работи: Мариела Анастасова