Проф. Христова за Омикрон: Данните показаха, че има и случаи с по-тежко протичане (ВИДЕО)

blank
Кадър: vbox7

Директорът на НЦЗПБ коментира ситуацията с леглата в болниците и разпространението на Омикрон

„Очаквам увеличение на случаите на COVID-19 през следващите дни. Не е толкова важно обаче колко точно са те, а колко от заразените ще имат нужда от хоспитализация“. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на „Здравей, България”.

„Не може да се каже колко точно ще бъде повишението и колко дълго ще се задържи. Данни от ЮАР показаха, че доста бързо задържащи се случаи на едно плато започват да спадат, но не сме сигурни при нашите условия как ще протече ситуацията”, каза още тя.

„Омикрон тръгна с много оптимизъм – за това как протича леко и как ще се разминем с хрема и болки в гърлото, но и нашите, и световните данни показаха, че има случаи с по-тежко протичане”, коментира Христова.

От случаите на Омикрон у нас, които са 52, 47 са леки и са вкъщи, но има и 5 в болница, посочи Христова. Тя е категорична, че ваксинираните до момента трябва да си поставят бустерна доза, защото вече е ясно, че имунитетът не издържа достатъчно на Омикрон.

Проф. Ива Христова коментира и дали всички участници в заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента трябва да бъдат карантинирани като контактни, след като стана ясно, че председателят на Народното събрание Никола Минчев е с положителен тест за COVID-19.

Петков и началникът на кабинета му са под карантина

„Зависи от разстоянието на което са били присъстващите, но по въпросът за риска за заразяване зависи от това дали са били с маски и дали вирусът е Делта или Омикрон. За Омикрон е изчислено, че 75% от хората в едно помещение могат да бъдат заразени”, каза Ива Христова.

„Убедена съм че софийската РЗИ ще си свърши работата така, както е предвидено. Те ще направят проучване и ще решат дали всички са били контактни”, добави директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Омикрон е началото на последните издихания на пандемията, но колко ще са тези издихания – все още не е ясно. Много хора по света се ваксинираха, а тези които не са – ще го изкарат. Ще се създаде Т-клетъчен имунитет. Във времето ще го караме все по-леко“, категорична е още тя.

По публикацията работи Снежина Раева