Каракачанов: Не яйца, а камъни ще има, ако България отстъпи по темата С. Македония

265

ВМРО ще поиска референдум, ако КСНС промени позицията по въпросите за Северна Македония

„Ако България промени позицията си по въпросите за Северна Македония, ВМРО ще поиска свикването на референдум по темата. Това заяви Ангел Джамбазки преди началото на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, предаде bTV.

„Това донякъде ще помогне и на властта в момента, защото ще имат ясно изразената воля на българската нация. Най-общо въпросът трябва да бъде: „Съгласен ли сте България да даде съгласие за начало на преговорите на Република Северна Македония само ако изпълни изчерпателно следните български условия“, добави Джамбазки.

На този фон ВМРО се събра на протест пред президентството. От партията искат България да не променя позицията си за Северна Македония.

„Все още не е протест. Може да стане протест ако има отстъпление от националната позиция. Затова сме събрали да ги предупредим абсолютно мирно и разумно, че огромната част от българското общество подкрепя позицията за това, че С. Македония трябва да започне преговори с ЕС само след като изпълни изчерпателно разписаните и гласувани от предишното НС и правителство решения“, заяви Джамбазки.

„Нали помните протестите от 2020 г. Те ще бъдат сън в лятна нощ. Няма да излезем с яйца: гарантирам ви. Сега ще има дъжд от камъни“, заяви от своя страна Красимир Каракачанов във връзка с въпрос на какво са готови от ВМРО, ако има отстъпки по темата С. Македония.

„Едни хора, които са си пропуснали урока по история и смятат, че е много важно да те потупва някой чужденец по рамото и да ти казва: „Браво, ти си голям европеец, голям евроатлантик“ и са готови на подобни отстъпки, те не заслужват никакво друго отношение освен презрение“, каза още той.

По публикацията работи Снежина Раева