Мерките се затягат: Нови ограничения въвеждат в Хърватия

67

Разпространението на новата вълна на коронавируса се усеща в Европа и по света. В Хърватия въвеждат нови ограничения за обществените събирания от понеделник.

Съгласно новото решение броят на хората, които могат да присъстват на обществени събирания или събития на открито, се намалява от 100 на 50. Същевременно се допуска събирането на до 200 души, ако имат COVID сертификати и ако събитието е разрешено от местния кризисен щаб, заяви на пресконференция снощи Божинович, предаде NOVA.

Броят на хората, които могат да участват в обществени събирания на закрито, се намалява от 50 на 25, а до 100 души ще се допускат на събития с COVID сертификати.

Лимитът за частни събирания се намалява от 30 на 20 души. Ако всички участници имат COVID сертификати, допустимият брой е до 50.

Божинович заяви, че няма промени по отношение на дейността на ресторантите и кафенетата, но проверките за спазването на правилата ще бъдат засилени.

От понеделник също така ще бъдат наложени ограничения за броя на зрителите на спортни събития, като ще се допуска запълване на до 20 процента от капацитета при събития на закрито и до 40 процента при събития на открито.

Задължително е носенето на маски по време на религиозни събития и художествени прояви, филмови прожекции и изложби, както и по време на заседания на представителните органи.
Работодателите са задължени да организират дистанционна работа, където това е възможно.