Кирил Петков каза дали ваксинацията ще стане задължителна

425

Коментарът му идва в отговор на въпрос на Костадин Костадинов в Народното събрание

„Това правителство няма да наложи задължителна ваксинация срещу COVID-19. Такава няма да бъде факт, докато аз съм министър-председател”. Това обяви премиерът Кирил Петков по време на първия блиц контрол в парламента за 2022 година в отговор на въпрос на лидера на „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Ако искаме да запазим нашето население, ако не искаме повече жертви на коронавируса, то нека се обединим около общата стратегия – не искам да съм министър-председател, който просто да отброява бройки умрели хора. Ваксинацията в момента е основополагащият начин да преодолеем кризата. Общата ни кауза е да се преборим за живота и здравето на българите”, добави той.

По думите му през последните 3 дни новата програма е привлякла 92 000 души.

„Когато имаме ваксинирано население, зеленият сертификат ще стане ненужен“, отбеляза той.

Костадинов на свой ред посочи, че „в момента има принудителна, а не задължителна ваксинация (…) зеленият сертификат не дава възможност за избор -или имаш сертификат, или не ходиш на работа“. Той подчерта, че „Възраждане“ няма против доброволната ваксинация, включително с определени стимули и след информационна кампания.

„Позицията на България към преговорния процес със Северна Македония се запазва и то в точките от коалиционното споразумение”, заяви още Петков в отговор на въпрос на Екатерина Захариева, външен министър в предишното редовно правителство.

Тя попита министър-председателя дали правителството има намерение да промени съществуващото национално съгласие по отношение на Северна Македония и да го замени с друго.

„Тази позиция е същата, като я надграждаме с 5 отделни различни комисии, които да наградят тези взаимоотношения. Не разбирам защо през 2021 г. ние нямаме нито едни полет София-Скопие. Няма една влакова линия между двата града, както и общ културен календар и повече взаимодействия между нашите бизнеси. Тези пет групи ще бъдат точно в тези области”, каза той.

„В нашата коалиция имаме абсолютно ясна обща позиция, която е съгласувана пред очите на целия народ. Имаме и пълна координация в Министерския съвет. Това, че на 18 януари отиваме на разговори показва, че добросъседството е основен принцип при взаимоотношенията със Северна Македония”, посочи Петков.