Изви се мъжкото хоро в ледените води на Тунджа. Включи се и жена (ВИДЕО)

607

Изви се мъжкото хоро в Калофер. Колко души ще се опитат да хванат кръста?

На 6 януари отбелязваме един от най-големите християнски празници – Богоявление или Йордановден. В Калофер на този ден се провежда изключително зрелищното мъжко хоро във водите на река Тунджа като се вярва, че всеки влязъл в януарските ледени води, ще бъде здрав през цялата година.

Десетки смелчаци влязоха в ледената река, предаде Нова телевизия. Един от тях хвана кръста и го даде на най-малкия участник в обичая – 4-годишния Димо.

Тази година в хорото се включи и жена.

Многолюдно шествие поведоха калоферци, преди да нагазят във водите на река Тунджа. По традиция първо влизат местните, а след това и желаещите от гостите на града.

Точно 5 минути преди 8 часа момчета, млади мъже и по-възрастните калоферци, предвождани от кмета Румен Стоянов, хванал трибагреника, нагазиха в реката. Мъжете пеят песента „Залюбиела е Василка“.

Мъжкото хоро влиза във водите на реката, които тази година не са ледени, но са достатъчно студени, за да пречистят и калят смелчаците.

Едно от отличителните неща за мъжкото хоро в Калофер е неговата подготовка, която започна от предния ден със силно червено вино и домашни мезета, предаде bTV. По традиция кметът Румен Стоянов и главните участници в мъжкото хоро подгряваха в кметската механа цяла нощ, свириха гайди и тъпани и пяха песни. В последните години стотици идват в града на Христо Ботев, за да се докоснат до традицията.

По публикацията работи Снежина Раева