По-малко въглехидрати, по-малко килограми: Вярно ли е?

190

Искам да съм слаба. Искам да изглеждам като онова момиче номер XS и за това започвам диета, чай за отслабване, хапчета и всичко каквото се сетите. Нека бъдем честни! Поне един път през живота си всяка жена е имала такива мисли в главата си.

В тази статия искам да ви разкажа за прословутата, нашумяла в наши диета без въглехидрати или в минимални количества – какво представлява, има ли ползи и кои са опасностите при неадекватно прилагане на такива диети.

Въглехидратите са изключително важна част от нашия режим на хранене. Трябва да си набавяме достатъчно количество, не само заради енергията, която ни осигуряват, но и защото се включват в синтеза на сложни молекули. Общо взето и протеините, и въглехидратите, и мазнините са изключително важни за нашия организъм, но днес ще разберем, защо точно въглехидратите са толкова важни и как от дадена препоръчана диета, която не е подходяща за нашия организъм, можем да си докараме сериозни неприятности като кетоза например.

Напоследък нашумяха много и различни диети, които силно препоръчват нисък или никакъв прием на въглехидрати в менюто. Но както ще разберете и малко по-долу в текста, телата ни се нуждаят от въглехидрати, като целта е да не прекаляваме.

Идеалното препоръчително количество въглехидрати, необходимо за деня, е 150 – 180 гр. на ден, което представлява около 30% от енергийните нужди на човешкото тяло. Под този диапазон съществува риск от кетоза. Нека обясним и какво точно значи кетоза. Това е процесът на изгаряне на мазнини за енергия, когато нивата на въглехидратите са ниски.  

В резултат на този процес тялото произвежда киселини, известни като „кетони“, които се състоят от три съединения, а именно ацетат, ацето-ацетат и бета-хидроксибутират. Хората с напреднала кетоза страдат често от лош дъх, защото дъхът им мирише на ацетони. 

Нека ви разкажа и за страничните ефекти от неконсумацията на адекватни въглехидрати:

  • Един от най-очевидните признаци, че не ядете достатъчно въглехидрати, е усещане за мудност и изтощение;
  • По-голямата част от теглото, което се губи при спазване на диети с ниско съдържание на въглехидрати, е загубата на вода. Черният дроб обикновено се опитва да компенсира недостига на захар, като го произвежда сам, а когато кръвната захар се повиши, нивата на инсулин също се повишават. Инсулинът е хормон, който се отделя от панкреаса и е отговорен за контрола на нивата на захарта в тялото, но също така съхранява мазнините;
  • Лоша концентрация;
  • Хипогликемия – Ниските въглехидрати или нулевата консумация също могат да доведат до хипогликемия (ниска захар), което може да причини замаяност, треперене, слабост и объркване.
  • Много хора също се чувстват раздразнителни и стресирани, когато не ядат достатъчно въглехидрати. Това е така, защото нивата на енергията ви са ниски и следователно не сте в състояние да упражнявате самоконтрол над емоциите си и да се справите със стреса. 
  • Липсата на прием на въглехидрати също води до чувство на запек. Това е така, когато щитовидният хормон е засегнат, което води до хипотиреоидизъм. Хормонът на щитовидната жлеза е важен за подпомагане на перисталтиката в червата.
  • Постоянно ви е студено –  ниският прием на въглехидрати обикновено води до ниска кръвна захар и следователно по-ниски нива на инсулин. Инсулинът контролира телесната температура и когато има недостатъчен инсулин, може да почувствате студ дори в топлите дни. 

Като цяло, яденето на твърде малко от всякакви хранителни вещества е толкова нездравословно, колкото яденето на твърде много. Хранителният баланс включва правилна консумация на различни видове хранителни вещества в правилните пропорции. 

Другият път ще си поговорим, какво се случва с тялото ни ако прекалим с количеството на въглехидратите и хапваме твърде много.

По публикацията работи стажант: Деница Филева