Това са най-ефикасните рецепти за изтрезняване

331

Темата за прословутият следпразничен махмурлук е много актуална в дните на празници като днешния .

Всички сме чували за зелевият сок, но той трябва да се приема като чиста напитка. Лимоновият сок в комбинация със сок от портокали и моркови, също може да ни помогне, предаде БНР.

Моркови в лимонов сок също помагат, те са и традиционна добавка към уискито. Класическата напитка срещу махмурлука е шкембе чорбата. „Да си хапнем една лъжица, или поне една порция“. Тя има антиоксиданти, а и там където има чесън, подобрява да намалим нашите алкохолни изпарения.

Ако не искате да ви хване алкохола още на масата, ще ви помогне и честото пиене на вода.

Не съчетавайте питиета от различни алкохолни смеси. Например бира с уиски е приемлив вариант.

Вместо бира на сутринта за потушаване на алкохолното главоболие, по-добре да хапнем няколко стръка магданоз, да изпием отрезвяващ сок от грейпфрут.А как изтрезняват арменците – само с доматен сок и туршия.

И сега още малко любопитни факти и рецепти за изтрезняване.
Изcледователи са тествали зеленчуци, млечни продукти, подправки как влияят върху ензимите, разграждащи алкохола. Така те стигат до рецептата за коктейл, съдържащ 65% круша, 25 на сто лайм и 10 процента кокосова вода. Те твърдят, че тази комбинация повишава активността на единия ензим c 23%, но на дpyгия – cъc 70 нo cто.
Индийските учени от Момбай смятат, че тези три неща помагат на организма да се справи по.бързо от всяка друга храна. Ефектът се засилва, ако има комбинация със сирене, домати и краставици.

Едно от най-ефикасните средства срещу махмурлук е млечна смес. 2 супени лъжички рициново масло се прибавят към чаша мляко. Нагрейте сместа на котлона.
Добавете смлян черен пипер и изпийте „коктейла“, докато е топъл. Ако сте любители на сладкото, просто изяжте няколко банана.

След препиване страдаме не само от дехидратация, но и от ниско ниво на кръвната захар. Бананите повишават плавно нейното ниво и успокояват раздразнения стомах.
За да надхитрите махмурлука, изяжте няколко аспержи преди наздравиците. Богатият на аминокиселини зеленчук стимулира функционирането на ензимите и ускорява разграждането на алкохола.
Американците пък залагат на тактиката „Клин клин избива“. „Прери ойстър“ е класически алкохолен коктейл за изтрезняване. Приготвя се от 35 мл водка, цяло сурово яйце, доматен сок, табаско, сол и черен пипер.

А СЕГА ЕТО И ЕДНА РЕЦЕПТА:
БЛЪДИ МЕРИ ЗА ИЗТРЕЗНЯВАНЕ
Продукти:
50 мл водка
100 мл доматен сок
15 мл сок от лимон
3 капки сос табаско
3 капки сос Уорчестър
1 щипка целина
1 щипка черен пипер
1 щипка хрян

Приготвяне:
Водката, доматеният сок, лимоновият сок и подправките се смесват в добре изстуден шейкър. Сместта се излива в чаша. Украсява се с резен лимон.
Коктейлът може да се сервира с кубчета лед в чашата.