С около 20% ще поскъпнат цените на нощувките в хотели

108

Заради растящите цени на тока, ще се наложи да бъдат вдигнати и цените на нощувките пред 2022 г.

„По-голяма част от мениджърите и собствениците на хотели казват, че 2022 г. ще бъде по-добра от настоящата година, но оптимизмът им остава умерен, коментира пред БНР Георги Дучев, изпълнителен директор на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели.

„Този сезон нямаше развитие на бизнес туризма, но пък летният сезон беше по-добър от 2020 година“, каза той.

Според хотелиерите бизнесът ще се възстанови до две години или повече. Умерено позитивни са очаквания им за следващата година.

„Над 50 на сто очакват по-добра година. Но и през следващата година смятаме, че ще остане най-сериозното затруднение в бранша – това е липсата на кадри. 2022 година ще мине под знака на отлива на персонал в хотелите, особено през лятото, тази година не отвориха дори хотели, точно заради липсата на кадри. На следващо място ще са растящите цени на електричеството, което ще доведе и до поскъпването на нощувките, като това поскъпване може да бъде между 10-20 на сто“, съобщи още Дучев.

„Шокови поскъпвания обаче в хотелиерската услуга не очаквам“, каза още той.

Според експерта е важно и догодина да се види как ще реагира правителството на пандемията. Бизнесът очаква адекватен маркетинг от страна на държавата, да се търсят варианти за разрешаване и на визовия въпрос с Русия и Турция –  милиони потребители се сблъскват с визовия проблем, поясняват още от бранша.

По публикацията работи: Мариела Анастасова