Имелът не е просто коледна украса. Лечебните му свойства ще ви изненадат

89

Коледна украса или лечебно растение?

Около коледните празници в много държави в Европа за празничната украса на дома освен борови и елхови клонки се използва и имел. Според традициите, клонки имел се окачват на входната врата за защита срещу магии. Традициите повеляват, ако двама души се срещнат под клонки имел, непременно да се целунат, а целувката се превръща в залог за щастие и вечна любов. По-рано отказът от такава целувка обричала момичето през цялата следваща година да остане неомъжено.

Различните традиции, свързани с това растение, водят началото си още от древни времена – още от празниците на Сатурналиите в Древен Рим и различните обичаи на древните скандинавски народи, пише БГНЕС. За тях пък имелът е бил символ на мира. Врагове, които се срещали случайно под дървото, върху което той расте, задължително трябвало да положат оръжие още на следващия ден.

Наред със старите традиции и вярвания, обаче, имелът, който е отровен и вирее като паразит по клоните на други дървета, има и много полезни свойства и се ползва като лечебно растение.

В днешно време екстрактът от имел се използва като добавка за лечение на различни медицински симптоми и проблеми, съобщава сайтът „Agroweb“. Медицински изследвания описват имелът като растение, което се бори със спазмите и действа успокояващо и стимулиращо имунната система. Екстрактът от имел обикновено се използва за лечение на кашлица, бронхиална астма и астматични пристъпи.

В някои случаи имелът е бил използван за лечение на епилепсия, невроза, хипертония, сърдечна исхемия, хълцане и храносмилателни проблеми.

Имелът е идеален за успокояване на дишането при дразнене или стрес. Възпалено гърло, кашлица, възпаление на бронхите и т.н. се лекуват с имел. Това растение успокоява раздразненията и успокоява дишането при проблеми с белите дробове.

Екстрактът от имел се приема под формата на тинктура или чайове, като преди това задължително трябва да се консултирате с лекар или фармацевт.

Едно от най-важните положителни качества на имела е въздействието, което оказва върху имунната система. Това е една от причините това растение да е толкова ценно, защото не само повишава имунитета, но и го предпазва от различни инфекциозни заболявания.

Имелът се бори с бактериите, вирусите и има много антиоксиданти, които го превръщат в перфектния щит за организма срещу болестите.

Ако страдате от тревожност, нервни тикове, неспокоен сън, треперене, други психически или физически симптоми, имелът служи като цялостен тоник за нервите. Редовната му употреба понижава нивата на хормона на стреса.

В продължение на стотици години се е препоръчвало разтвори на имел да се използват за лечение на тялото вътрешно и външно. Ревматичните болки могат да се лекуват с разтвора на това растение. Ако го консумирате, ще подпомогнете храносмилането и ще решите стомашно-чревните си проблеми.

По публикацията работи Снежина Раева