Отсичане на 17-метрова елха скандализира плевенско село

198

Вандали са отсекли 17-метрово дърво, което е на 50 години, за да приберат върхът му, който да им послужи за коледна елха. Случаят е от плевенското село Гулянци.

17-метрова елха с диаметър на ствола 40 см е била отрязана. Дървото е било повалено в навечерието на Коледа, като му е отрязан върхът, който е около 2 метра.

„Предполага се кой е извършителят благодарение на будни граждани. Името му ще стане ясно на 29 декември. Сигурни сме, че са го направили възрастни хора, защото това не е по силите на деца. Решили сме върхът от дървото да бъде украсен пред общината в знак на протест”, каза в ефира на „Здравей, България”  кметът на селото Лъчезар Яков.

„На 23 срещу 24 ми се обади човек. От тогава сме предприели действия. Всички реагираха много негативно и е нормално, при положение, че дървото е на половина век. Ще направим всичко възможно виновникът да си получи заслуженото. Благодарение на видеонаблюдението и сигнали от граждани, намерихме двуметровото връхче. Хората, в които го намерихме отричаха и казаха, че 13-годишно дете било извършителя на този вандализъм, но реално това не е по силите на дете“, каза още кметът на селото.

Все още не е ясно каква ще бъде санкцията за извършителя.

По публикацията работи: Мариела Анастасова